babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nepomôže ani silný žalúdok

Nová štvrtá kniha Tvrtka Vujityho na Slovensku
O Tvrtkovi Vujitym som už písala...
Od tej doby čítam už jeho štvrtú slovenskú knihu. Prvé tri ma krôčik po krôčiku vzdelávali, nechali dospievať a brali posledné zvyšky ilúzií o svete a človeku. Už od prvej knihy mám neodbytný pocit, že Tvrtko si zaslúži nielen Pulitzerovu cenu, ale aj Nobelovku. Neuveriteľne odvážny mladý chalan... neobyčajný, vzácny, ale potrebný pre v sladkej nevedomosti spiaci "civilizovaný" svet. Aj si myslím, že je nedocenený, ale ja ho budem považovať za jedného z najdôležitejších ľudí súčasnosti.
Na štvrtú knihu som nebola a nemohla byť pripravená. Rwandská genocída mi zmazala všetky doterajšie hranice a ilúzie o ľudskej bytosti. Názov - Najpekelnejší príbeh - sa mi zdá výstižný. Je to veľmi hutné a ťažké čítanie a dokonca ho podozrievam zo zvýšeného kortizolu v krvi a že mi homeopat povedal, že som smutná. No ale nebuďte, keď čítate taký beštiálny príbeh zbytočnej genocídy...
Tvrtko odporúča do pekla Rwandy "vkročiť čitateľom so silným duchom, vyzretým intelektom a vyrovnaným preciťovaním reality. Pretože to, o čom píše, sa nebude a nemôže páčiť žiadnemu súdnemu človeku na tejto Zemi. (...) Rozmyslite si však, či ste dostatočne silní zniesť hrôzu, ktorá sa bude na vás valiť. (...) Cesta bude ohromujúca a skľučujúca, avšak nevyhnutná, pretože budem rád, ak táto odsúdeniahodná špina ľudstva, rwandská genocída, neupadne do zabudnutia."

Aj ja si myslím, že je dôležité o tom vedieť, ale bude to veľmi ťažké... vytrénujte sa predchádzajúcimi knihami alebo navštívte festival dokumentárneho filmu Jeden svet od Človeka v ohrození... (alebo si radšej nekazte detstvo...)

Pokiaľ poznáte príbeh holokaustu, Severnej Kórey alebo Srebrenice, MOŽNO ste pripravení... Alebo aj nie.

spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014