babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ideme do divadla

Keď sme ako deti chodili na výchovné koncerty alebo do divadla, učitelia a rodičia sa snažili nás naučiť slušnému, kultúrnemu a najmä tichému správaniu. Kedysi boli priestory divadla kultúrnym svätostánkom a ich návšteva obrovskou spoločenskou udalosťou. Som za vývoj vo všeobecnosti a teší ma dostupnosť kultúry už širokej verejnosti. Určite aj to mali na mysli organizátori open-air festivalu klasickej hudby Viva musica. Dnes sa už ani sem nenosia róby, často stačia aj rifle a sveter.

ALE... nech je kultúra k vám akokoľvek blízko a akokoľvek sa javí neformálne, ocenila by som, keby diváci dodržiavali tie isté pravidlá ako nás učili ešte kedysi dávno (samozrejme, telefóny vtedy neboli...):

1. Vážení diváci, vítame vás, prosím, pohodlne sa usaďte a vypnite svoje mobilné telefóny... Ale skutočne všetci a hneď teraz!!! (Ak čakáte životne dôležitý rozhovor, tak darujte vstupenku niekomu, kto sa bude sústrediť. A aj tak sa veci tam vonku udejú aj bez vás.)

2. V tmavej sále ruší aj ostré svetlo displeja (aj keď tichého) telefónu. Ak už máte nezastaviteľnú potrebu zistiť čas alebo skontrolovať prichádzajúce správy, snažte sa čo najviac prikryť displej a neotočiť ho rovno do očí sústredených divákov za vami. Áno, osvetľujete aspoň 5 radov...

3. V divadle a na koncerte, najmä cez tiché pasáže, nerozprávajte!! Keď už máte tú nutkavú potrebu anotovať predstavenie, nacvičte si ten najtichší šepot, aký dokážete. Neskutočne to vyrušuje... napr. naposledy som si z koncertu odniesla nielen hudbu od Hiromi, ale aj názor dvoch chlapíkov na ňu. Dííík, fakt :)

4. Najzákladnejšie pravidlo, aké nás učili, je nepapať cukríky a najmä nimi nešuchotať cez predstavenie! Keďže poznám aj prípady, kedy mentolka zachráni dusivý (a vyrušujúci) kašeľ, tak v týchto prípadoch nútim (zatial bezúspešne) dotyčné osoby, aby mali cukrík(y) pripravené a odbalené pred začatím predstavenia.

Tu by som parafrázovala Roba Rotha: 50% ľudí s kašľom a nádchou ide k lekárovi, zvyšná polovica ide do divadla... ;) Nuž a krásne rozpráva aj o "Byť či nebyť" s podmazom šušťania papierikov od cukríkov alebo nejakej vtipnej melódie mobilu...

5. Keď viete, že potrebujete smrkať, vytiahnite si vreckovky taktiež pred začatím predstavenia. Keď už potrebujete smrkať, tak prosím, nie až z päty a nie najhlasnejším trúbením, aké vytlačíte z tela! Ja som bola na Chickovi Coreovi s brutálnou nádchou a chrípkou, ale počas jeho skladby som nevydala jediný rušivý zvuk... Vreckovku si stačí priložiť, utrieť soplík a nie fúkať cez najtichšiu a najnežnejšiu pasáž predstavenia! Keď už, vysmrkáte sa cez potlesk, prinajhoršom cez hlučné časti predstavenia...

6. Ak sú v hľadisku sedadlá spojené do jedného radu, snažte sa čo najmenej často a čo najmenej prudko hýbať! Váš pohyb hýbe ostatnými dvadsiatimi ľuďmi v rade. Mimochodom, toto platí aj pre sály s úzkym priestorom medzi jednotlivými radmi, kde pravidelne prichádzam o kolenné kĺby, keď sa divák predo mnou opakovane "hádže" na svoje operadlo.

7. Neodchádzajte z predstavenia. Je to nekonečne vyrušujúce a neslušné. Informujte sa o predstavení predtým, ako si kúpite lístok. A ak aj sa vám to nepáči, jednoducho vydržte do konca (možno vás príjemne prekvapí...), nevzdávajte to.

 

Viem, že ľudia sú nepoučiteľní... Ale keby mi tento článok pomohol aspoň raz prežiť divácky dokonalé predstavenie, budem šťastná.


kultura | stály odkaz

Komentáre

  1. rulez
    nemozes ludi naprogramovat na prediktivne spravanie vsetkeho druhu. napriklad na plysi som zostal tiez iba so zatatymi zubami. ale ziadne pravidlo by ma nepresvedcilo tam ostat, keby som nechcel.
    spravidla na jazze sa stava, ze v tichych pasazach sa niekto bavi, ale tak zase je aj na hudobnikoch, aby zaujali a neonanovali :)))
    nazory az po koncerte, to je nezmieritelny fakt. toto by som dal ako povinnost :) lenze tam patri aj tlieskanie. ludia tlieskaju po kazdom sole ako blbi. a pritom nastup dalsieho sola hudobnika je kolkokrat ovela lepsi ako koniec toho predosleho, lebo je to cerstvy napad, kdezto zakoncenie sola uz je spravidla iba nejaka slaboducha vyhravka. to je tiez sposob vyjadrenia nazoru, ale trochu nasilny. vo filharmonii tiez na betovena netlieskaju po kazdom tadadadaaaaa..... ta da da daaaaaa....

    teda skor som chcel povedat, ze ludi nevychovas, lebo kazdy ma milion inych nazorov na to, ako prezivat kulturu a budes sa s tym musiet socialne zmierit. tak ako s tym najdolezitejsim pravidlom tejto doby, ktore je porusovane 30% populacie a tym je: NEVOLTE FICA!!!!

    bu bu bu! :)
    publikované: 23.11.2007 11:00:23 | autor: Mochi (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. To mi je jasneee
    ze sa to nepodari. Kazdy ma ine problemy, ako sa sustredit na predstavenie a prezivat ho v sebe. Jo, na to tlieskanie som zabudla, tiez suhlasim.. ono, ide tu hlavne o socialne spravanie... a to nemas ani na ulici, ani v MHD, a ani pri urnach, ako spominas.. ale bohuzial to bolo az 40% :(

    PS: a na Plys si bol donuteny ist :-P
    publikované: 25.11.2007 11:49:19 | autor: rogerka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014