babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Toľko vecí pred balením kufrov...

2. časť

Kúpiť si letenku, dohodnúť človeka, ktorý ma vyzdvihne na letisku a ukáže mi moju novú prácu, ubytovanie a okolie... to by sa mi páčilo!

Lenže to nie je také jednoduché. Ako som písala, nejaké informácie a predstavy o Ghane a Jamajke som už mala z webu, z kníh a z mejlovej komunikácie s mojimi miestnymi kamarátmi. (ešte by som si mala odchytiť človeka, čo toto leto bol na Jamajke a všeobecne všetkých ľudí z môjho okolia, ktorých považujem za cestovateľov... a že ich je pomerne dosť)

Ďalšie info som získavala na webe Ministerstva zahraničných vecí SR (www.mzv.sk), kde som si našla aj kontakty na veľvyslanectvá a zastupiteľské úrady daných krajín a Slovenska. Len tak pre info: zastupiteľský úrad SR pre Jamajku je v Havane na Kube, v jamajskom Kingstone máme honorárny konzulát. Zastupiteľský úrad Jamajky pre SR sa nachádza v Berlíne. Medzi SR a Jamajkou platí obojstranný vízový styk. Slovenský občan zaplatí víza v hodnote 20 USD pri vstupe do krajiny. Pre úplnosť odcitujem mzv.sk: "Občania SR potrebujú na vstup do krajiny platný cestovný pas. Žiadosť o vízum je možné podať na veľvyslanectve Jamajky so sídlom v Berlíne alebo na veľvyslanectve Veľkej Británie so sídlom v Bratislave. Vízum je taktiež udeľované pri vstupe do krajiny priamo na letisku po vyplnení príslušného formulára."

Zastupiteľský úrad SR pre Ghanu sa nachádza v Nigérii v meste Abuja a zastupiteľský úrad Ghany pre SR je v Prahe. 1 slovenská občianka v Ghane žije trvalo, 3 slovenskí občania sa zdržujú v krajine pracovne niekoľko rokov. Aj tu platí obojstranná vízová povinnosť. Vízum je možné získať na zastupiteľskom úrade v Prahe a zvyčajne sa udeľuje na 60 dní. Prácu cudzinec môže získať len výnimočne... Písala som na obidva zastupiteľské úrady, no zatiaľ sa mi neozvali... Z mzv.sk: "Ghana je jedným z najstabilnejších štátov v celom západoafrickom regióne. Vnútropolitická situácia je pokojná, vytvorené sú podmienky pre rast HDP i prílev zahraničných investorov. Privatizačný proces má plnú podporu Svetovej banky a MMF. V poslednom čase sa čiastočne znížila inflácia i zahraničný dlh. Prioritou ghanskej zahraničnej politiky sú vzťahy s rozhodujúcimi krajinami subsaharskej Afriky, predovšetkým s Nigériou. V ostatných rokoch sa najrýchlejšie rozvíjajú styky s Juhoafrickou republikou. Krajina sa angažuje v politickom riešení krízových situácií na kontinente, aktívna je v Ekonomickom združení západoafrických štátov, Africkej únii, prispieva neúnavnými rokovaniami o nastolení pokoja v Libérii, Sierra Leone, Pobreží Slonoviny a v poslednom čase i v Togu."

mzv.sk ma inšpirovala poobzerať sa aj po očkovaniach. Zavolala som na Oddelenie pre cudzokrajné choroby do Fakultnej nemocnice, kde mi poradili nasledovne: pri ceste na Jamajku sa odporúča očkovanie proti brušnému týfusu, hepatitíde A a B. Vraj len ako prevencia, nie je to povinné. Pri ceste do Ghany je zoznam už dlhší - antimalariká, očkovanie proti tetanu, žltej horúčke/zimnici (toto je povinné), hepatitíde A a B, brušnému týfusu, meningitíde. Očkovania sa robia pri dobrom zdravotnom stave, cca 2 mesiace (min. 6 týždňov) pred cestou. Pri toľkých očkovaniach, aké sú odporúčané do Ghany, sa dávky rozdeľujú na 3-4 sedenia. Proti chrípke dengue sa očkovať nedá, prevencia sa vykonáva len použitím moskytiér, vhodného oblečenia a repelentov. Symptómy väčšiny týchto chorôb sú horúčka, vyrážky, ožltnutie... Samozrejmosťou by malo byť umývanie ovocia, nejesť na ulici, nepiť neznámu vodu (pozor na kocky ľadu), radšej používať vodu balenú a kúpenú...

Zdravotná starostlivosť je v obidvoch krajinách na dobrej úrovni v súkromných nemocniciach, kde sa platí na mieste v hotovosti. Netreba zabudnúť na zdravotné a cestovné poistenie.


cestovanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014