babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Môj Lynch

Čerstvá Lynchova kniha ma presvedčila

Poznáte ten pocit súznenia.... Počúvate názory nejakého človeka a poviete si: "Hovoríš mi z duše!" Jednoducho to naladenie sa na spoločnú vlnu a zdieľanie podstaty veci. Niekedy v 16tich som si prečítala Camusovho Cudzinca a tento pocit som zažila. Intenzívne som ľutovala, že nemám ani teoretickú šancu si s Camusom pokecať.

Druhým takým človekom je pre mňa David Lynch. Áno, už to môžem povedať, ale priznám sa aj k tomu, že ešte pred pár dňami by som bola s takým vyhlásením opatrná. Lynch je veľmi ťažký oriešok, určite je jeden z najpozoruhodnejších režisérov súčasnosti. Lynch nenecháva nikoho chladným. Buď ho obdivujete a milujete alebo ho nechápete a nemáte radi. A to tak diváci, ako aj kritici. Zvyknem hovorievať, že kto povie, že pochopil Lyncha, tak ho skutočne nepochopil. A že Lost Highway vám nepomôže pozrieť si ani 56-krát.  Ešte od strednej zastávam názor, že len snobi a kváziintelektuáli (ako jedna holka, ktorú ale nemôžem prezradiť) sa snažia teoretizovať a rozoberať a chápať Lynchovu tvorbu. Kdesi sama v sebe som ale tento pocit mala, no bála som sa to vysloviť nahlas, lebo som si nebola istá a nechcela som sa blamovať. Zároveň som voči Lynchovmu géniu mala obrovský rešpekt, no myslela som si o ňom, že - v tom najlepšom zmysle slova - určite nie je normálny.

Pred pár dňami som sa dozvedela, že maestro napísal knihu. Magickosť tejto informácie ma v tú sekundu donútila vyklikať na martinuse David Lynch - Velká ryba. Čo mi taký David chce povedať? No zvedavá som bola riadne, a to ma ešte prekvapil podnadpis Meditace, vědomí a kreativita.

Knihu mám rozčítanú a som ňou doslova nadšená. Je originálna vo všetkých smeroch. Najviac ma bavia detaily tvorby a podrobnosti osobnosti autora. A čo je najlepšie, zistila som, že smelo môžem nielen tvrdiť, že som Lynchovu tvorbu pochopila a vždy od začiatku vnímala tak, ako tvorca zamýšľal, ale dokonca mi niektoré celé vety vyberá z úst. Celý čas sa nad knihou usmievam, žasnem a horlivo prikyvujem. David mi poodhalil svoje rúško magickosti a nedostupnosti, presvedčil ma, aký je ľudský, až priveľmi normálny, múdry a jednoduchý človek. A krásny. Mám k nemu bližšie než kedykoľvek predtým a už sa to nehanbím priznať. Veľmi sa teším, že Lynch je práve takýto a nie taký, za akého som ho mala. Navyše ma veľmi inšpiruje, baví a nadchýna. David veľmi veľa vecí vníma rovnako ako ja a dokonca s niektorými z náhľadov som sa ešte nestretla u nikoho. Hlavne som sa bála o nich čo i len hovoriť, lebo som si myslela, že to nie je normálne, ale proti všetkým základným spoločenským normám, cíteniam a vedomiam.David Lynch

Možno ešte stále ostanem opatrná vo vyhlásení, či túto knihu odporučiť alebo nie. Ja neviem. Prečítajte si a uvidíte. Ak neuvidíte, patríte k tej druhej neobdivovateľskej skupine. Ak Lyncha milujete, alebo neviete, či dobre chápete, prečítajte si Veľkú rybu. A uvidíte, či uvidíte :)

Na záver dám jeden úryvok, ktorý patrí k tým, s ktorými súhlasím, ktorý ma povzbudil a vysvetlil mnoho vecí a zákonitostí v mojom živote:

"Krása.

Když se díváte na stárnoucí budovu nebo na rezavý most, pozorujete vlastně spolupráci člověka a přírody. Když jim uděláte novou fasádu, kouzlo je rázem pryč. Když ale necháte věci stárnout, pak člověk tvoří a příroda k tomu přidá své - a je to dokonalé."


kultura | stály odkaz

Komentáre

  1. dik
    za tip .) zajtra sa chystam na inland empire :D
    publikované: 08.02.2008 02:21:36 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. aj jaaaaaa
    tak sa tam uvidime :-D
    publikované: 08.02.2008 12:12:51 | autor: rogerka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tak ak si bola
    lyncha mam v zasade velmi rada - ale inland empire je tazky ako olovo v hrudniku - vobec neviem odkial a ako ho spracovat - mas nejaky navrh? :D
    publikované: 09.02.2008 01:16:36 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bola...
    to olovo asi sedi... zaklad pri lynchovi je nesnazit sa jeho dielo uchopit logikou. ked si precitas v knihe, ako sa inland empire natacal, mozno pochopis :) ako aj sam pise, dielo treba na seba nechat vplyvat a nie analyzovat. to koniec-koncov nejde ani u surrealistov, ani impresionistov. Ale ak uz tu hladame pribeh, ten bol snad pomerne jasny, najma ten hlavny s natacanim filmu. krasna slucka ako v lost highway a dostal ma ten napad, ked nebolo jasne, ci herci hovoria svoje party alebo skutocne sa rozpravaju... a o to tam aj islo, ze scenar im presiel do zivota... juuuj, ale to pisem, ako som to vnimala ja... ps: zajace som pre zachovanie psychickeho zdravia nechala volne plavat mimo filmu ;)))
    publikované: 09.02.2008 21:53:35 | autor: rogerka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. presne
    ano, aj mna najprv sokovalo tolko zdanlivo absurdnej brutality v inland empire, no po filme sa mi podarilo sa uvolnit :) a videla som to ako krasnu facku holywoodskym srackam s naprogramovanymi dejmi a este cele to Lynchove myslenie na roznych urovnach zaroven (podobne myslim aj ja obcas)... uzasnee to dokazal zobrazit. a tiez sa uz od nedele tesim na tuto knihu, co som videla vo vyklade (mimochodom spolu s Patrickom Suskindom, ktoreho osobne tiez odporucam - nielen Parfum, ale aj poslednu Pribeh pana Letka) inak, drzim palce v Ghane!
    publikované: 20.02.2008 16:50:54 | autor: vranka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. vranka
    jeeeej, super, diky za napisanie. mimochodom, aj kniha parfum sa mi pacila (film som videla az potom... takze ma nemal sancu zaujat) - kniha je perfektna! tu poslednu som necitala, dik za tip! a aj za palce, fakt :)
    publikované: 21.02.2008 14:35:42 | autor: rogerka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. rogerka
    inak, ked uz mame taku podobnu naladu na knihy, skusila si uz Toma Robbinsa?
    publikované: 22.02.2008 14:27:44 | autor: vranka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. robbins
    veru este nie, pozrela som po nom na nete... vyzera fakt zaujimavo! Dakujeeem
    publikované: 26.02.2008 17:18:20 | autor: rogerka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014