babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Masochistická ambivalencia

Momentálne prežívam zaujímavé obdobie. Prežívam dva skutočne veľmi silné pocity (väčšinou) naraz a obidva sú protikladné, ambivalentné.
V ušiach mi znie bratislavský koncert Depeche Mode, na ktorom sme sa zúčastnili 11. júna 2006. Bol to najväčší koncert, ktorý som videla. Koncert bol plný neskutočných vrelých pocitov, súdržnosti, lásky a vernosti. Svet muža s krídlami, čierneho anjela Martina L. Goreho. Na nahrávke sú tieto pocity verne zachytené, publikum na seba neustále upozorňuje, skanduje, vyvoláva mená jednotlivých hudobníkov. Tí sa z toho tešia a je to počuť. Každým prehraním záznamu prežívam koncert a jeho pocity znova a znova. Vyvoláva vo mne úsmev, radosť, výnimočné pocity, ktoré sú jedinečným dielom tejto skupiny a jej fanúšikov...
K počúvaniu často čítam knihu Videl som peklo od Tvrtka Vujityho, mladého maďarského reportéra, príbehy z krajín, kde zúri vojna, choroby, diktátorský režim, smrť... Príbehy, ktoré vo vatičke strednej Európy nepoznáme. Krutá skutočnosť, ktorá sa deje teraz, dedičstvo šialeného 20. storočia. Keď mi knižku Monika požičiavala, povedala: "Prepáč, že som ťa pripravila o detstvo..." Nespomínam si, že by mi pri čítaní knihy niekedy predtým tiekli slzy. Koľkej krutosti je človek schopný! Radový jednotlivec, skupiny, svojvoľní diktátori... Kým si tu ja, šťastný človek, ktorému v skutočnosti nič nechýba, cestuje do práce v trolejbuse v hlavnom meste stredoeurópskeho štátu, niekde na opačnom konci Zeme, ale aj cez dvoje hranice blízko trpia a zomierajú ľudia v neľudských podmienkach. Nie, nemôžem vás pripraviť o ideály. Ak chcete, viete kde hľadať...
Moje pocity sú zvláštne, ale zaujímavé: s úsmevom, ktorý mi vyvoláva najkrajší ľudský cit, plačem kvôli najhoršiemu neľudskému správaniu.

Martin L. GoreTvrtko Vujity


kultura | stály odkaz

Komentáre

  1. Mozno, ze som paranoidny
    ale urcite som si absolutne isty, ze o tomto je cely zivot.

    Jemny masochizmus premietnuty do pocitov stastia ako spomienka na to zle, tu cast mysli, ktora graduje pocity stastia pomocou pocitov ulavy a bezpecia, avsak ohrozenych, popri pocitoch neurictosti (co by mohlo byt, co sa moze stat, co by sa asi tak udialo.... keby), ktorych potlacanie nam robi rovnako dobre ako ich vyvolanie a hrave otacanie v zavitoch mysle.
    Neviem, ci to chapete, ja to nechapem ;)

    Asi by som ti v ramci zachvatu masochizmu odkazal, ze vsetko je na hovno, ale kedze mam fajn naladu, pozdravujem a prajem pekny dnik!
    publikované: 30.11.2006 13:38:59 | autor: Mochi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014