babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Odvaha

Tento človek ma napĺňa nádejou. Preto som sa rozhodla vám prinášať jeho myšlienky...

Myslím, že každá staršia generácia má hrôzu z tej nadchádzajúcej. Nechápe jej životný štýl, priority, kritériá na rozdeľovanie či spájanie sveta. Majú rozdielne názory a svetonázor, ovplyvnený úplne inými vstupnými informáciami, životnými podmienkami alebo usporiadaním spoločnosti. Prvýkrát sa mi to stalo asi dva roky po maturite, keď som navštívila svoju starú školu. Bola prestávka a chodbou mojej alma mater sa valila nová krv. Ale ako to boli poobliekaní?! Kde boli starí dobrí "petržalskí nezávisláci", anarchisti, punkeri, rockeri, metalisti, hipisáci...? Namiesto toho som bola oslnená odleskom zlatej a striebornej a iných divných rekvizít. Zanechalo to vo mne hlboký dojem. Keď som z "našej generácie" mala dobrý pocit, pretože som ju vnímala ako premýšľajúcu, vnímavú, zaujatú problémami vo svete a vracajúcu sa ku koreňom, z tejto novej som mala úplne opačné dojmy. Dlho som toto zúfalstvo nemohla prežrieť, cítila som, že je všetko naše snaženie stratené a začínajú nás vnímať ako skostnatených dinosaurov. Na rozdiel od ešte staršej generácie s názorom "čo vy, mladí, môžete o svete vedieť", prípadne "ony vás tie módne výstrelky prejdú", si myslím, že nás všetkých ovplyvňuje práve myslenie mladučkej generácie, pretože určuje smerovanie spoločnosti ako systému v budúcnosti. A preto na mňa neuveriteľne blahodárne pôsobia ostrovčeky nádeje - citliví a inteligentní mladí ľudia. S láskavým dovolením môjho o 5 rokov mladšieho kamaráta, vám ponúkam jeho oslovujúce myšlienky:


Odvaha

   Mám pocit, akoby ubehli desiatky chladných eónov, odkedy som sa hlbšie zamyslel. Hlavu mám takmer prázdnu, až počujem, ako sa v nej nekonečne preháňa severský vietor. Keby sa môj vnútorný svet dal materializovať, pripomínal by spustnutú krajinu plnú zchátraných rozvalín.
   Ideálne miesto pre nový začiatok.

   Ako býva dobrým zvykom, vždy v prvú nedeľu v mesiaci sa zvykne v chrámoch namiesto kázne čítať list biskupov Slovenska. Inak tomu nebolo ani dnes. Napriek patologickej únave, ktorou zvyknem trpieť v skorých ranných hodinách, vo mne rezonuje jedno slovo, ktoré som z pastierskeho listu zachytil.
   Odvaha.
   Pri tomto slove si vždy s úsmevom spomeniem na stredoškolskú legendu o maturantovi, ktorý do slohovej práce na tému odvaha napísal: "Toto je odvaha," a odovzdal inak prázdny hárok papiera. Na základe tejto spomienky sa mi začalo v duchu motať klbko myšlienok a sám seba som sa začal pýtať, čo je vlastne odvaha.
   Zo všetkých strán sme bombardovaní príkladmi, radami, odporúčaniami, normami, čo je in a čo je out, čo sa ešte má a čo sa nemá tolerovať a ak sa aj deje niečo, s čím nie sme úplne duchovne spriaznení, alibistické "také veci sa dejú, dnes je taká doba" nás podvedome zbavujú zodpovednosti za rozhodovanie sa, na ktorú stranu sa pridať. Či sa otvorene postaviť proti davu alebo ísť bezducho s ním ako mŕtva ryba unášaná prúdom. Kde teda hľadať odvahu?
   Verím, že by sa mohla nájsť v rozhodnutí dievčaťa, ktoré si chce nechať svoje dieťa napriek tomu, že okolie sa ju snaží presvedčiť, že interrupcia je presne to, čo teraz potrebuje. Tak isto aj každý zakríknutý jedinec, ktorý nedá na nepochopenie okolia a napriek jeho nevôli sa vyberie svojou cestou, nech už sa jedná o profesionálny tanec alebo prácu so sirotami v Afrike. Takýchto príkladov sa dá vymenovať na stovky... možno na tisíce. Myslím, že by bolo neetické vybrať iba jeden z nich a dať ho ako reprezentanta slova odvaha, pretože pre toho, kto ten alebo onen čin vykonal, má neprekonateľnú individuálnu hodnotu.
   Pre mňa odvaha znamená zostať v dnešnom svete sám sebou. Nenechať sa zaradiť do neformálnej uniformnosti mainstreamu, ale byť hrdý na to, kto som a čo zo mňa robí skutočne mňa.

   Už mi chýbala takáto chvíľka zamyslenia. Je to úžasný pocit, znovu písať... ;)

- Slavo, 4.november 2007


evisceration of philanthropic soul | stály odkaz

Komentáre

  1. Video: DUCH DOBY
    Dokumentárny film Duch doby so slovenskými titulkami.
    Obsah:
    Úvod
    1. časť – Najväčší príbeh všetkých čias (Ježiš Kristus)
    2. časť – Svet je veľké javisko (11. september 2001)
    3. časť – Nestarajte sa o mužov za oponou (finančné korporácie)
    Urobte si pohodu a pozorne sledujte.
    Video na: http://voltaire.netkosice.sk/index2.html, kliknite na ikonu „Knihy“ (knižnica), potom sekcia „Video“, ikona „Svetlo“
    publikované: 06.11.2007 11:48:24 | autor: Romann (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014