babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zdravší ľud venezuelský

...a čuduj sa, svet, ak chceš :)

Venezuelský prezident Hugo Chávez posunul svojmu národu hodinky o polhodinu späť. Vyhlasuje, že ľudia lepšie využijú denné svetlo, budú zdravší, menej unavení... A svetová mienka hovorí o tom, že Chávez jednoducho len nechcel byť v jednom pásme s nepriateľom - USA. Táto správa obletela svet, ale vedeli ste, že Hugov čin nebol bezprecedentný?

Nepál predbieha Indiu o 15 minút a medzi západnou a južnou Austráliou je 1,5-hodinová priepasť.

Príklad Severnej Kórey či Turkménska potom už nevyznieva až tak excentricky. Ani indický sudca, ktorý povolal k súdu dvoch indických bohov...

Turkmenbaši (vl. m. Saparmurat Atajevič Nijazov), zosnulý vodca Turkménov, premenoval január na Turkmenbaši a apríl na Gurbansoltanedzhe, čo je meno jeho matky. Jeho socha z čistého zlata v Ašchabáte sa otáča za slnkom, jeho tvár je logom televízie, kde samozrejme vysielajú len jeho prejavy a predčítavanie z jeho "biblie" Ruhnamy. Ak chcete vodičák v Turkménsku, musíte citovať zo svätej knihy Ruhnamy. Turkmenbašiho portrét zdobí aj najdrahšiu vodku s názvom Turkmenbaši, jeho meno je názvom viacerých námestí, ulíc, ale aj produktov a firiem.

Samozrejme Turkménsko má za sebou trochu inú históriu a zázemie ako Severná Kórea, najmä pokiaľ ide o materiálne a finančné zdroje. Turkméni dostávajú k životu niekoľkonásobne viac ako Severní Kórejci (niekedy sú nazývaní dokonalým socializmom). No Martin Navrátil, sprievodca CK Bubo, tvrdí, že vie ľahšie zohnať víza do Severnej Kórey ako do Turkménska.

Mimochodom, myslím, že by bolo užitočné robiť zájazdy do týchto končín pre zástancov socializmu spolu s povinnou literatúrou: George Orwell, Tvrtko Vujity, ale hoci aj nový Petr Sís.


spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Hm....
    a čo máš vlastne proti socializmu? Alebo len tak tliapeš s úprevládajúcim prúdom? Počul si aj o tom, že napr. vo Švédsku bol dlhé roky socializmus. Vieš niečo o tom, čo je to vlastne socializmus?
    Neoliberálny neokonzervativizmus sa ti zdá lepší????
    publikované: 17.01.2008 16:04:26 | autor: HUgo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. HUgo
    myslim, ze som to tam napisala pomerne jasne. A ze to predo mnou napisalo este lepsie viac ludi...
    publikované: 18.01.2008 08:52:32 | autor: rogerka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014