babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

PURURAMBO

Prečo je západná civilizácia horšia než larvy...

Práve som videla Pururambo... Poviem vám, mám veľmi zmiešané pocity. Musím povedať, že som človek, ktorý sa zaujíma a trošku aj študuje pre nás exotické krajiny a kultúry a prirodzený spôsob života. Vždy ma ale úplne položí, akí vyspelí sú ONI, o ktorých nič nevieme a bojíme sa to zistiť. Ľudia ma varovali pred zábermi, na ktorých sa jedia červíky a rôzne iné lahôdky... Bolo mi zle... Ale nie z červíkov, ani termitov, ale z civilizácie. Čo všetko máme a na čo nám to je. Čo ONI nemajú a napriek tomu sú bohatší ako my. Len sa pozrite, čo teraz vidíte okolo seba. Ukážte na čokoľvek, čo je prirodzené... Ťažko? Máte pravdu.
V prvých minútach filmu som obdivovala členov expedície, ako to všetko zvládajú, ja som na také veci príliš labilná. Pozastavovala som sa nad banálnou, ale pre mňa existenciálnou otázkou - vyliezť do neistého domca vo výške a riskovať pád (ak tam vôbec vyleziem), alebo ostať na noc dole, kde okrem hmyzu môže otravovať aj niečo väčšie a nemenej nebezpečné?
Ako bolo vo filme spomenuté, vynorilo sa mi milión otázok... Skúsila som porovnávať? ONI majú prírodný spôsob života, nepoznajú infarkt, ale ani lásku. Nevedia, že Zem je guľatá, no veria v bielych zlých duchov. Nemajú hudbu, ktorá by mi chýbala a pokladám ju za to najlepšie, čo civilizácia priniesla, no majú fajky a tabak. Majú oheň, no nemajú kov. Ani koleso. Ale ho ani nepotrebujú. Majú všetok čas sveta. Zabíjajú vlastných i cudzích ľudí. Je to v súlade s ich kultúrou a myslením. Vraj myslia črevami. No prekvapivo "bielych duchov" - členov expedície nezabili, keď ukázali, že sú dobrí, napriek tomu, že doteraz sa za pacifickou čiarou Novej Guiney cudzinec nikdy neobjavil. Nechali sa podplatiť tabakom... Osobne mi víri hlavou, ako sa mohli dorozumieť. Veď ani kmene stromových ľudí si medzi sebou nerozumejú, jazykov majú vyše 700 (snáď na každú rodinu jeden...). Bolo možno trochu šťastím alebo skôr šťastnou náhodou, že potrasenie hlavou znamenalo nie, nechcem, pokývanie hlavou áno alebo ďakujem a dotyk, či trasenie rukou znamená aj u NICH priateľské gesto ukazujúce, že nemám zbraň a neprišiel som so zlými úmyslami. To je zo sociologického hľadiska naozaj fascinujúce.
Z hľadiska výživy a medicíny ma prekvapilo, že napriek prírodnému spôsobu života mali takmer všetci celkom veľké bruchá (určite nie od sedenia pred TV a pojedania čipsov). Predpokladám, že to bude jedálničkom, v ktorom prevláda sago, čiže veľké množstvo škrobov a aj mäso, i keď len z malých živočíchov, ktorý je teda podobný všežravým opiciam a ľudoopom. Vynález ohňa aj tu zanechal svoje stopy.
Apropos krysy... podobne pocity mám pri tom, ak niekto krája a je povedzme kura. Aj keď na hlodavce a jašterice som trochu citovo naviazaná, lebo som ich chovala. Je to predsa len trochu zvláštny pocit vidieť človeka hodiť krásnu agamu (živú), ktorú u nás dostanete asi za dve tisícky,  na oheň a potom s pôžitkom šupnúť do úst.
Hodnoty sú tam iné. Úplne odlišné od západných. Pri nich bledne aj sláva a múdrosť východných filozofií.
Doba kamenná. Pán Barabáš, úplne vám rozumiem. Nenávidieť a milovať sa dá jedine naraz. Veď ani ONI na to viac slov nepotrebujú. Viem, že sa tam nikdy nedostanem. Dúfam však, že civilizácia nie je taká odvážna ako vy, a že si budem môcť s radosťou a bez dychu vychutnať ďalší dokument, ktorý mi zase načas rozhádže život a jeho vnímanie hore nohami.

PS: Pre význam "Pururambo" Jamajčania používajú výraz "Boonoonoonoos"   


cestovanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014