babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Na sviatky si prajem...

Včera ma rozplakala správa o irackých deťoch, ktoré si prajú na sviatky mier a pokoj.

Kto ma poznáte, viete, že nie som len taký sezónny fňukač a zalamovač rúk, ale že sa snažím nielen dozvedieť sa o sociálnych a ekonomických problémoch viac, ale aj prispieť svojou troškou do mlyna.

Prijmite odo mňa takýto darček na zamyslenie:

It's Christmastime
There's no need to be afraid
At Christmastime, we let in light and we banish shade
And in our world of plenty we can spread a smile of joy
Throw your arms around the world at Christmastime

But say a prayer

Pray for the other ones
At Christmastime it's hard, but when you're having fun
There's a world outside your window
And it's a world of dread and fear
Where the only water flowing is the bitter sting of tears
And the Christmas bells that ring there are the clanging
chimes of doom
Well tonight thank God it's them instead of you

And there won't be snow in Africa this Christmastime
The greatest gift they'll get this year is life
(Oooh) Where nothing ever grows
No rain nor rivers flow
Do they know it's Christmastime at all?

(Here's to you) raise a glass for everyone
(Here's to them) underneath that burning sun
Do they know it's Christmastime at all?

Feed the world
Feed the world

Feed the world

Let them know it's Christmastime again

Feed the world
Let them know it's Christmastime again

repeat then fade

(Bob Geldof & Midge Ure)

 

Úryvok z knihy Albína Korema: Ghana, Ghančania a ja (Matica slovenská 2002):

'A tu zrazu po kľukatom chodníčku som videl prichádzať mladé chlapča, takmer živú mŕtvolu. Mohol mať asi 10 rokov. Zostal som stáť ako prikovaný a nebol som schopný slova. Jeho tvár vyzerala ako tvár starca, ruky boli tenké ako povrázky a telo mu zakrývala dlhá košeľa. Bol tak strašne podvyživený, že nevládal ani len hlavu držať vzpriamene. A tak jeho hlava ležala na ľavom pleci. Zdvihol si ju, iba keď hovoril, a potom si ju opäť položil na plece.

Chlapček chcel, aby sme mu dali nejaké jedlo, ale ja som nemal už ani len omrvinku pre tento živý obraz ľudskej tragédie. A tak som chlapčekovi povedal, aby na mňa počkal v tieni stromu, že mu prinesiem nejaké jedlo z mestečka Bolgatanga. "V tieni stromu by mi bola zima", hovorí chlapček, "ja vás budem čakať radšej na slnku." Bolo to pre mňa takmer nepochopiteľné. Dovtedy som nikdy nevidel človeka v trópoch, aby odmietol ochutnať chládok pod korunou košatého stromu. No čoskoro som si uvedomil, že chlapček takmer nemal energie, ktorá by ho zohrievala.

Keď som sa vrátil, našiel som chlapčeka sedieť presne tam, kde som ho nechal. Obdaril som ho jedlom i ovocím a jeho radosťou žiariace očká mi boli jedinou odmenou. Ja som si veľmi prial vidieť ho s chuťou sa najesť, ale on sa jedla ani len nedotkol. Sklamaný sa ho pýtam, prečo neje. A on mi pomaličky v jazyku Talensi odpovedá: "Ja mám doma sestričku, ktorá je v horšom stave ako ja. Ona nemôže ani chodiť. Nebolo by pekné, keby som sa s ňou nepodelil."

Vtedy som sa rozplakal, a keď sa krátkymi krôčikmi poberal domov, pozeral som sa za ním cez zarosené oči. Nikdy v živote nezabudnem na tohto chlapčeka, ktorý v živote nebude vedieť, čo je majetok, bankové konto, no túžba deliť sa aj s málom ho isto neopustí. A to ho robí viac človekom ako hocičo iné na svete.'


spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. keby sme si
    vsetci zelalii pokoj a mier, zilo by sa nam uzasne...peniaze vrazane do zbrojarskeho priemyslu by mohli byt vyuzite na nasytenie milionov hladnych ludi, na vytvorenie podmienok pre rozvinutie polnohospodarstva, sebestacnost vo vyrobe potravin.
    Preco nie sme vsetci za mier? Preco sa iba pozerame, ako umieraju bezbranne deti? Posielat peniaze na ucet nestaci, aj ked aj to je aspon nieco...
    Preco na Tvojom uzasnom prispevku niet navstevnikov?
    A pritom si vsetci zelame statne a vesele...
    publikované: 21.12.2007 16:15:43 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Hanka
    účastníci nemajú slov....viem, že zbrojenie plodí vojny, ale tým sa "živia"poráve tí, ktorí bojujú proti terorizmu a všetci "vyšší"...lebo im z toho kvapká najviac...
    My zvyšok sveta, ktorý nemáme možnosť to zastaviť a "nastoliť" mier...aj keby sme všetci dali peniaze na tieto obete...nikdy nezastavíme zabíjanie a zbrojenie a vojny a sváry...to musí začať od nich , z ich vlastného "domáceho" zdroja... Tieto "volania" sú len biznis..aj pre TV.. aj pre "mocných"...problém a jadro je trochu vyššie.
    Vianoce sú dni pokoja a mieru, ale ak je niekto fanatik, nemá rodinu, nemá v sebe trochu lásky a nemá vzťah k životu a ľudskej bytosti..ak vidí aj na Vianoce v človeku len biznis a prachy...tomu ani mier v duši nepomôže:))
    Som šťastná, že som...a prajem to všetkým ľudom tejto planéty..lebo aj oni majú svoje sviatky a sny.
    publikované: 21.12.2007 17:40:51 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Dievcata
    velmi pekne vam dakujem za vase komentare, potesili ste ma, ze existuju ludia s podobnym zmyslanim... dufam, ze ste mali pekne sviatky a vsetkym prajem pokojny a bezpecny rok 2008. Aj my mali ludia mozeme robit velke kroky, nenechajte sa odradit ;)
    publikované: 29.12.2007 13:12:50 | autor: rogerka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014