babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fenomén fejsbúk

Aj vy sa ho obávate?
Budú to tri roky, čo som na facebooku. Musím povedať, že som bola prekvapená, ako sa potom rýchlo rozletel po Slovensku. Nestačila som sa čudovať tomu boomu. Nasatie veľkého množstva používateľov samozrejme spôsobilo to, že sa sem dostali aj ľudia menej znalí správania sa na sieťach. A tak vykúkali ako huby po daždi články a varovania, aký je ten Facebook zlý. Nuž, asi tak, ako svet sám :) Nedávno som lektorovala kurz internetu pre ľudí s mentálnym postihnutím. Celá hodina bola venovaná bezpečnosti na internete a som hrdá na to, ako to moji študenti zvládli. Lenže takýto kurz by potreboval aj veľký kopec ľudí bez postihnutia. Alebo sa aspoň zamyslieť. Čítať, študovať a počúvať, keď mi niekto skúsenejší niečo vraví. Veď aj ja som sa kedysi stala obeťou hoaxu či phishingu, ale nechala som si to vysvetliť.
Facebook nie je blbuvzdorný, za správanie používateľov nemôže, ale dá sa s ním pracovať so štipkou logiky veľmi bezpečne. A dokonca je užitočný. Nemám preto rada, ak niekto prvoplánovo na siete nadáva. Tie články mi prídu smiešne. Prečo sa nepíše potom o nebezpečných uliciach, kde keď ľuďom dám moju platobnú kartu a nadiktujem PIN, mi vyberú účet? Keď oznámim, kde bývam a v ktorom termíne idem na dovolenku, ma vykradnú? Keď dám telefón úchylákovi, bude ma obťažovať? :) Ja som si na Facebooku našla charitatívne aktivity, veľa kvalitných nových kamarátov, kontakt so starými, vidím fotky a novinky kamošov, ktorých by som ani za 100 rokov nestihla všetkých obehať, ale zaujímajú ma. U mňa neobstojí argument o umelých priateľstvách či instatnom kontakte. Som aktívny človek, ktorý nechce len tak sedieť na pive každý deň, len aby si pokecal s ľuďmi. Mám radšej konštruktívne myšlienky v mejli, inboxe, veľmi prípadne chate. Rada niečo dobré tvorím pomocou internetu aj s ľuďmi zo vzdialených miest - napr. máme založenú skupinu našej organizácie CINORG Ghana, ktorú pokladám za užitočnú práve vďaka technológii Facebooku. Jednoducho, mám tu všetkých pokope, aj ono zdieľanie odkazov, fotiek, videí je fajn. Samozrejme, mám tu len veci, ktoré môžu byť verejné. V miere, v akej FB používam ja, nesúhlasím ani s obhajovaním skutočného života pred reálnym. Veď my pomocou internetových technológií ovplyvňujeme a meníme reálny život k lepšiemu. Musím sa spýtať nejakého pamätníka, či sa takto brojilo aj proti technológii e-mailu :) Všetky nástroje a nové technológie sa museli obhajovať a ľudia sa s nimi naučili pracovať. Hádam sa naučia pracovať za čas aj so sieťami. Ak budú počúvať a učiť sa. A nie sa ich báť.

babbles | stály odkaz

Komentáre

  1. veľmi rozumne si to
    napísala. Brojilo sa proti všetkému. Či už elektronickému alebo nie. Vždy sa nájdu skeptici, takí veční nespokojenci a životabojkovia. Na fb som veľmi spokojná...
    publikované: 09.06.2010 13:37:57 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Súhlasím, brojilo sa a aj sa vždy bude
    Rog, ja osobne som prorokovala po prvom zhliadnutí Win1.0, že toto predsa prežiť nemôže, nech žije DOS! :) Heh, a to sa považujem za človeka otvoreného novým veciam.
    publikované: 23.08.2010 13:45:39 | autor: schevka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. heh
    zlata :) diky za koment
    publikované: 24.08.2010 08:55:07 | autor: rogerka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014