babbles

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Antimalariká

3. časť

...a tak som sa dnes zastavila v lekárni, reku, čo odporúčajú na cesty do Afriky. Teta magistra mi hneď začala odporúčať antimalariká, aj keď ja som mala na mysli niečo prozaickejšie, napr. nejaké imunomodulanciá na podporu imunity alebo nejaké probiotiká na črevnú flóru - každopádne niečo preventívne. Ale keďže som živé antimalariká ešte nevidela, nechala som sa poučiť. (Dobré info o malárii a liekoch je na http://www.medicus.sk/chemopro.htm a cestovateľská medicína na http://www.medicus.sk/icesty.htm)

Samozrejme všetky sú na predpis a lekár odporučí tie správne. Robia sa pečeňové testy, lebo antimalariká pečeň veľmi zaťažujú. Zatiaľ mám protichodné informácie - jedna hovorí o tom, že antimalariká sa môžu brať (kvôli pečeni) maximálne 8 týždňov, druhá, že ich treba brať aspoň týždeň pred odchodom a ešte 4 týždne po návrate. Antimalarík je viacero druhov a navzájom sú odlišné účinnou látkou, spôsobom dávkovania aj veľmi rozdielnou cenou (od 45 Sk až po vyše 900 Sk za 8 tabletiek). Berú sa buď preventívne, alebo liečebne.

Lariam - stojí vyše 900 Sk/8 tabliet, vyzerá byť účinný aj proti rezistentným pôvodcom malárie, ale boli popísané aj prípady alergie a viacerých negatívnych vedľajších účinkov!

Liečivo: mefloquini hydrochloridum (meflochíniumchlorid) 274,09 mg, čo zodpovedá mefloquinum (meflochín) 250 mg.

Charakteristika Vlastnosti a účinky

Lariam® 250 mg pôsobí na nepohlavné intraerytrocytárne formy vyvolávateľov ľudskej malárie: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae a Plasmodium ovale.

Lariam® 250 mg účinkuje aj na parazity vyvolávajúce maláriu, ktoré sú rezistentné na iné antimalariká, ako je chlorochín, proguanil, pyrimetamín a kombinácie pyrimetamínu a sulfónamidov.

Prípady rezistencie Plasmodium falciparum na meflochín boli hlásené najmä z oblastí viacnásobnej liekovej rezistencie v Juhovýchodnej Ázii. V niektorých oblastiach bola pozorovaná skrížená rezistencia medzi meflochínom a halofantrínom a taktiež medzi meflochínom a chinínom.

Celé info na http://www.zdravie.sk/sz/lieky/letak/462/10127.html

Delagil - asi najlacnejší, lieči len niektoré formy malárie

Indikácie: Prevencia a liečba niektorých foriem malárie. Postihnutie pečene pri amébovej červienke (ochorenie vyvolané prvokom Entamoeba histolytika).
Reumatické ochorenia spojivového tkaniva, napr. chronická reumatoidna artritída, ankylozujúca spondylartritída (Bechterevova choroba), generalizovaný a diskoidný lupus erythematosus.

Účinná látka: chlorochín

Celé info na http://www.nobel.sk/default.aspx?what=drug&code=98

 

Malarone: http://www.nobel.sk/PIL.aspx?what=pil&code=97767

Plaquenil: http://www.nobel.sk/default.aspx?what=pil&code=14682

 

 


cestovanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014